Waarnemingen oktober 2024

Mooie plaatjes...

Arjan Boer fotografeert zwammen op geheel eigen wijze en daarbij gaat het er niet om dat het verblindend mooie soorten zijn of zeer zeldzame, maar meer omdat ze hem op een bepaalde manier aanspreken. Wat dat betreft vind ik die 'zwamvlok' linksonder speciaal. En daarnaast heeft die Gele aardappelbovist ook wel iets aansprekends. De andere spreken voor zich.

Oogverblindend mooi

Tiny Groustra woont in Bakkeveen naast De Slotplaats. Daar had ze deze oogverblindend mooie Oranjerode hertenzwam (Pluteus aurantiorugosus (KW)) gefotografeerd. De werkgroep had de mazzel dat hij op 25 oktober tijdens onze inventarisatie daar aanwezig was. Voor velen (de meesten) was het de eerste keer dat deze in Nederland oprukkende soort zagen.

Sowieso is het daar in Bakkeveen goed toeven, want er valt in de vele verschillende milieus ontzettend veel paddenstoelen te ontdekken. Zie daarvoor bij de excursies.

Vakantiekiekjes

van Henk van den Brink:

"Inmiddels zijn we terug van onze Normandische vakantie. Wat betreft paddenstoelen was het daar minstens zo karig als in onze contreien. Zelfs in het Forêt de Bellême, naar verluidt een van de hotspots voor Franse mycofielen, was het moeizaam sprokkelen. Maar natuurlijk kom je af en toe toch wel wat leuks tegen. Misschien aardig om nog even een paar soorten te laten zien die in Noord-Nederland niet dan wel weinig voorkomen.

De Parelhoenchampignon (Agaricus moelleri) had ik al eens gezien in Engeland. De hoed is karakteristiek en je snapt meteen de naam. Soms heeft ie mooie roze plaatjes. De Stekelige stuifzwam  (Lycoperdon echinatum (GE)) groeide langs een pad in een vrij jong eikenbos.

De Bruinschubbige gordijnzwam (Cortinarius pholideus (BE)) tenslotte vonden we in het genoemde bos van Bellême.

 

Gisteren even in het Bedumerbos rondgeneusd; het aantal paddenstoelen daar was overweldigend na de Franse ervaringen. Vochtig bos op klei, dat is nu misschien the place to be. Eventueel daarvan later ook nog een paar plaatjes"

.

Vraagje

"Vandaag (op 11|10) heb ik (Jos Pieters) een voor mij nogal bijzondere zwam gevonden die ik niet kan determineren. Ik weet ook niet welke richting ik moet zoeken. Kun jij me wat op weg helpen? Zie de foto's

Het groeide op een dode stam (weet niet welke soort) die volledig was overdekt met mos. Er zaten een stuk of 7 bij elkaar. Eentje heb ik geplukt".

 

Het antwoord luidde dat dit volgens ons een oesterzwam is en wel de Trechter-oesterzwam (Pleurotus cornucopiae).

Van eigen bodem

Tekst: Henk van den Brink:

"Misschien is dit ook nog leuk voor de waarnemingenrubriek op de website, mede als opwarmertje voor de nog te houden Groningse excursies. Afgelopen dinsdag fietste ik over de Noordwolderweg richting Bedum, een weg met in de berm, deels aan weerszijden, (Grauwe) abelen. De bermen worden door de gemeente bepaald niet optimaal beheerd en bovendien was de gemaaide vegetatie (riet en zo) uit de belendende sloten er op gekieperd. Toch stonden er over een traject van ruim een kilometer honderden exemplaren van de Vaaggegordelde melkzwam (Lactarius evosmus), een soort die we op onze Drentse expedities niet zo snel tegenkomen. De Populiermelkzwam (L. controversus) was in kleinere aantallen vertegenwoordigd (soms stonden beide soorten naast/door elkaar)".

Over het hoofd gezien

Na alweer een excursie worden veel foto's gestuurd en soms missen we iets. Dat gebeurde met enkele foto's uit het Els-burger Onland van Leo de Vries. Bij deze alsnog twee foto's om het goed te maken van de Groene glibberzwam (Leotia lubrica) en van de Knolhoningzwam (Armillaria lutea).

Aanvulling Elsburger Onland

N.a.v. deze excursie meldt Jan de Vries:

"In de verspreidingsatlas vond ik een stip voor de Dubbelgangerbundelzwam (Pholiota limonella) in de buurt van Westernieland.

In de Pilzkompendium stond dat de hoed glutineus is, vandaar een detail weergave. Ook vermeldt de Pilzkompendium dat de belangrijkste bomen voor de soort  de berk en els zijn.Ter vergelijking van de hoed een plaatje van de geschubde bundelzwam genomen te Breede aan de voet van een populier".

Mooi, mooier, mooist

Jan de Vries stuurde op 23-10 nog deze foto met daarop de Grote oranje bekerzwam (Aleuria aurantia) met een korte tekst:

"In het Warffummerbos zorgt deze soort voor knallende herfstkleuren".

In een (denkbeeldige) rubriek 'mooi, mooier, mooist' zou deze hoge ogen gooien...