Waarnemingen 2024, zomer

Weinig te zien

Dat meldde Leo de Vries, maar wie de foto's ziet die hij maakte op Schiermonnikoog denkt daar vast anders over. Dat weinig sloeg uiteraard op hetgeen er op mycologisch gebied was waar te nemen en, oordeelde ook Leo, dat was bar weinig. Dan is het mooi dat je oog hebt voor andere wél aanwezige natuurzaken en zichtbaar schuilt er een entomoloog in Leo getuige de fraaie reeks prachtinsecten die hij hier presenteert. Toch begint hij met een mooi Zandtulpje (Peziza ammophila), een bekerzwam (bedreigd) die bekend is van het zeereepmeetnet. 'Het is een kenmerkende, saprotrofe soort van onbegroeide plekken in primaire, dynamische  helmduinen waar een permanente toevoer van zand plaats heeft' meldt de Veldgids Paddenstoelen III van Machiel E. Noordeloos waarop dit tulpje prominent de cover siert. Na deze uitleg barst het (steeds schaarser wordende) insectenpracht los. Die Driebandtijger (Nephrotoma crocata), een tweevleugelige, vinden we mooi vanwege het sprietige beeld  door de schaduw. De Latijnse naam, Protatia metallica, van de Gedeukte gouden tor wordt met ere gedragen. Dat geldt daaronder ook voor zowel de Nederlandse als Latijnse naam van de Geribde prachtblindwants (Miris striatis) waarbij je dat associeert met het Gestreept nestzwammetje (Cyathus striatus). Bij het slotakkoord, het Naaldkunstwerkje (Bisigna procerella) denken we direct aan onze nieuwe buren die het bedrijf 'De Borduurmeesters' in Groningen bestieren. Hen zullen we vragen of ze net als wij dit 'borduurkunstwerkje' ook net zo oogverblindend mooi, nou ja... vinden als wij.

Zandtulpje

Driebandtijger

Gedeukte gouden tor

Geisha

Gelijnde vlakjesmot

Geribde prachtblindwants

Kleine poppenrover

Zilverstreep

Naaldkunstwerkje

Sprokkelen in de zomer

Hugo Arends zag hier en daar wel eens wat aan paddenstoelen voorbijkomen en alles bij elkaar kun je dat dan sprokkelwerk noemen. Daar zat wel een 'leuke' bij, want wat te zeggen van een Tijgertaaiplaat (Lentinus tigrinus). Die trof hij in een broekbosje langs de Waal in een milieu waar je hem dus mag verwachten, want in onze contreien komt hij maar zelden voor. Die Duinfranjehoed (Psathyrella ammophila (KW)) is weer een kenmerkende soort van de zeereep. daarbij moet je er wel op verdacht zijn dat je hem niet verwart met de Duinvlekplaat (Panaeolus dunensis) die vermoedelijk vrij algemeen voorkomt. Die zag hij op Schiermonnikoog waar hij nog hoopte op het Zandtulpje die daar dus wel door Leo was gezien. Hugo komt nog eens ergens, vandaar dat 'hier en daar',  In een wat rijker milieu kun je de Grote parasolzwam (Macrolepiota procera) geregeld aantreffen. Het kunnen imposante verschijningen zijn! Die Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) zien we ook graag omdat hij zo mooi is, maar ja, het is wel een zwakteparasiet en uiteindelijk legt een aangetaste boom het loodje. Maar je kunt er (jaren) lang van genieten, want culinair wordt deze 'chicken of the woods' ook  zeer gewaardeerd. Dus vanwege de textuur en smaak naar kip. Gerhardt meldt wel dat hij 'licht verdacht' is, maar in de Piloersemaborg in Den Ham, waar we hem kregen opgediend, was men daarvan duidelijk niet op de hoogte. Van dit soort commentaar was men minder gediend, want: "Hij is eetbaar"  en eenmaal opgediend werd deze 'chicken' met smaak door ons verorberd.

Grote parasolzwam

Zwavelzwam

Duinfranjehoed

Stormschade

Er werd over gerept in de media: Forse stormschade op het Dwingelderveld. Er was zoveel gesneuveld en er dreigde nog veel bomen om te vallen dat Staatsbosbeheer het noodzakelijk achtte veel van de bossen daar af te sluiten voor bezoekers. Hans Post kon e.e.a. op 31 augustus van nabij aanschouwen en en passant  zag hij nog wat paddenstoelen waarvan hij vermoedde dat het de Bleke franjehoed (Psathyrella candolleana) is. En waarom zouden we die conclusie betwisten? Van recenter datum (9 september) zijn de andere foto's van Hans die hij tijdens een rondje maakte om het Canadameer samen met Annet Elsinga. Ook zij zagen de Kostgangerboleet (Pseudoboletus parasiticus) en gezien het grote aantal Gele aardappelbovisten (Scleroderma citrinum) dat er was en is te zien is dat niet verwonderlijk, hoewel dat niet per se een zekerheidje is. Zelf heb ik hem nog niet gezien, maar er kwamen meer meldingen binnen, waaronder die van Arjan Boer hierna. De Citroenstrookzwam (Antrodia xantha) wordt steeds vaker waargenomen.

Bleke franjehoed

Kostgangerboleet op Gele aardappelbovist

Citroenstrookzwam

Detail van Citroenstrookzwam

Het gaat niet om de namen

Arjen Boer verblijdt ons regelmatig met foto's die meer vanuit een ander perspectief worden gemaakt. Hij is bovenal fotograaf en bij hem gaat het niet zo zeer om de specifieke soorten, dan wel om de verschijning. Dan gaat over de esthetische waarde van schimmels. Nou willen wij vooral zaken benoemen, maar bij hem ontbreken de namen meestal. En als er karakteristieke kenmerken ontbreken is het soms onmogelijk er een naam aan te verbinden. De paddenstoelen die hier zijn afgebeeld leveren wat dat betreft geen problemen op, want alle zijn gemakkelijk te benoemen, ook door de omgeving waarin ze verkeren.

Grote stinkzwam (duivelsei)

Kostgangerboleet op Gele aardappelbovist

Gewone hertenzwam

Echte tonderzwam