Waarnemingen oktober 2023
Mooie schimmels...
Hugo Arends vond deze door een schimmel aangetaste kweepeer de moeite waarde om er een foto van te maken. En ach, waarom niet. Verder uitvergroot zou je de foto rechts als een abstract werkje met een mooi lijstje eromheen zomaar aan de wand kunnen hangen, maar dan mag de foto wel iets scherper zijn.
Hij stuurde meer foto's waarbij hij het vermoeden uitsprak dat de vezelkop links volgens hem de Sterspoorvezelkop (Inocybe asterospora (KW)) is, maar hij vond er niet 'het verplichte gerande knolletje' aan de voet bij. Qua uiterlijk lijkt mij de conclusie wel te kloppen, maar de mic. (als je daarover beschikt) had uitsluitsel kunnen geven. Nou is er ook een Valse sterspoorvezelkop
(I. pseudoasterophora (GE)), maar die is kleiner, zonder berijpte steel en gerande knol en bovendien komt die meer op de zandgronden voor. Hugo woont op de klei. Hugo meldde nog dat hij hem vond onder een Tamme kastanje, maar er zal wel iets in de buurt hebben gestaan waar hij ectomycorrhiza mee vormt.
De Oranjerode stropharia, (Leratiomyces ceres), zonder meer één van onze mooiste paddenstoelen, vond hij op een snipperpad (hét milieu) dat naar zijn volkstuintje leidt.
Een champignon
Matthijs Wetterauw doet af en toe een beroep op me wanneer Obsidentify geen uitsluitsel geeft. In dit geval werd wel opgemerkt dat het een champignon zou zijn en (met een foto van de hoed) klopt dit wel. Maar daarmee is alles gezegd. Ik heb Matthijs geantwoord dat het best een Gewone weidechampignon (Agaricus campestris (G) zou kunnen zijn (vanwege de vergankelijke manchet), maar daarmee houdt het dan ook op. Het is wel een leuk plaatje en daarom heeft hij deze rubriek gehaald!
Kleur bekennen
Marian Hulscher zag deze 'wonderlijk blauwe Doolhofzwam (Daedalia quercina) in het Scharlakenbos in Haren'. De determinatie klopt wel, daar kunnen we kort over zijn, maar over de kleur hadden we een klein meningsverschilletje, want volgens mij is de kleur paars. O.k. zei Marian, dan is het iets tussen paars en blauw in, maar het blijft een wonderlijke kleur. Toch een beetje gelijk halen!
Ik schreef haar dit fenomeen wel meer te hebben gezien, maar kan het niet zomaar verklaren (stress?) waar dit door komt.
De meest algemene
De Gekraagde aardster (Geastrum triplex) is één van de meest algemene aardsterren van Nederland, zo niet de algemeenste. Volgens mij staat de Gewimperde aardster (G. fimbriatum) op een eervolle tweede plek.
De foto is van Jan de Vries.
Oranjerode hertenzwam
Deze Pluteus aurantiorugosus (KW) is een soort in opkomst. Zelf heb ik hem nog nog (steeds) niet gezien, maar dat is een kwestie van tijd.De foto's (met een telefoontje genomen) zijn van Ipie Pater. Zij zag ze bij de Slotplaats in Bakkeveen.
Een wenssoort
Jan Mensinga had het geluk tijdens een paddotochtje voor het eerst in zijn leven de prachtige Spechtinktzwam (Coprinopsis picacea (BE)) tegen te komen in de Overbos bij Slochteren (t.o. de Freylemaborg). Er stonden daar meer exemplaren. Dat BE is inmiddels achterhaald, want nu mag deze soort als tamelijk algemeen worden beschouwd. Onze werkgroep vond deze fraaie verschijning voor het eerst in Drenthe onder een beukenhaag waarna hij nog net kon worden 'meegenomen' in de Drentse Atlas (2014). In Drenthe is hij daarna nog een keer gevonden en is hier dus nog wel een zeldzame soort. Wij hebben een paar jaar geleden op dezelfde plek hem weer gezien, hetgeen de bewoner niet leuk vond. Hij kwam, net als eerder, agressief naar buiten en wilde dat we zouden oprotten. Inmiddels is hij zelf opgerot en wellicht is dat een mooie gelegenheid het komende jaar er weer eens te gaan kijken.