NMV-excursie Bankenbosch, 8 oktober 2022
We waren vandaag met een klein gezelschap (6) onder wie Menno Boomsluiter die er een eindje rijden voor over had om hier vandaag bij te zijn. Van de eigen groep waren Geertje Geertsma, Tineke Schwab, Janny Kramer, en Hans Post aanwezig. Gestart werd vanaf de voormalige PI Bankenbosch. Eeen maand eerder fungeerde het nog als opvangcentrum voor asielzoekers. Een nadeel van deze plek is dat je een behoorlijk eind moet lopen voordat je een beetje aantrekkelijke biotopen treft waar mycologische vondsten van enige betekenis worden gevonden. Dat was met name op het pad dat langs het heideterrein loopt. In voorgaande jaren werden hier tijdens excursies van de Paddenstoelengroep Noordenveld tal van zeldzame soorten waargenomen. Vandaag was het een ietsje minder.
De eerste opvallende soort vonden we bij de talrijk aanwezige Koeienboleten, namelijk de Roze spijkerzwam die het mycelium ervan parasiteert. Daarna was het de beurt aan een zestal satijnzwammen, waaronder de Zwartsneesatijnzwam (Entoloma serrulatum (KW)), Sneeuwvloksatijnzwam (E. sericellum (KW)), Bruine zwartsneesatijnzwam (E, caesiocinctum (KW)) en de Gele satijnzwam (E. formosum (GE)). Er kunnen op het pad ook veel aardtongen en wasplaten staan, maar daarvoor was het nog iets te vroeg. Wel vonden we een paar exemplaren van het Sneeuwzwammetje (Hygrocybe virginea (GE)) die hier met honderden exemplaren kan voorkomen.
Op weg naar het sparrenreservaat was er nog een onbekend, verlept bruin dingetje waaraan geen naam kon worden verbonden. Wel na microscopische controle, toen bleek dat het (gewoon) een Geringd donsvoetje (Tubaria confragosa) was. Het scheelde dat het ringetje nog ietwat zichtbaar was, want dat zet je dan op een spoor. En dan het reservaat waar vooral naar werd uitgekeken. Vooraf temperde ik al de verwachtingen, want ervaringen elders leerden dat het nog niet echt dik gezaaid was met zwammen in de naaldbossen. Trouwens ook niet in de loofbossen. Dat bleek ook hier. Het was zoeken naar paddenstoelen. Wel vonden we hier en daar nog enkele Pagemantels (Cortinarius semisanguineus (GE)). Een soort waar je hart sneller van gaat kloppen is de Kamfergordijnzwam en zowaar, hij stond er, zij het dat het een enkel nog piepklein exemplaartje was, door Hans 'groots' afgebeeld. Heel frappant was het toen ik het had over de hier ook wel eens gevonden Blauwe satijnzwam (Entoloma nitidum (BE)). Menno wees naar iets een meter voor hem en vroeg: ”Is dat hem misschien?” En warempel, het was hem inderdaad. Verder speurwerk leverde niet meer exemplaren op en voor ons was het mooi genoeg geweest. We kwamen tot een zestigtal soorten.
Cees Koelewijn
voor meerdere foto's klik hier